Een betere wereld begint bij jezelf. Wie de plasticsoep in onze zeeën en oceanen drastisch wil reduceren vermijdt single-use plastics. Maar hoe zit het met de strijdt voor het verbeteren van arbeidsomstandigheden en de positie van de arbeidsters in de wereldwijde kledingindustrie? Ook daar valt nog een wereld te winnen. Gelukkig duiken er steeds meer kledingmerken op die zich hier voor inzetten en zich bekommeren om fairtrade handel.
Een aantal jaar geleden was er nauwelijks tot niks te vinden op het gebied van duurzame zwemkleding. Tegenwoordig kun je zelfs stijlvolle bikini’s en badpakken van gerecyclede plastic flessen vinden. En daarmee sla twee vliegen in één klap. Figuurlijk dan, want de meeste merken produceren ook nog eens 100% vegan. Met de swimwear van onderstaande merken duik je met een gerust gevoel de zee in!
Studio Jux
De winkels van Studio JUX vind je in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Naast kleding verkoopt Studio JUX ook kleurrijke bikini’s en badpakken. Alles uit de collectie wordt fairtrade gemaakt in hun eigen fabriek in Kathmandu, Nepal. Empowerment van vrouwen en sociale ondernemingen staat hierbij centraal. Er wordt enkel gebruik gemaakt van natuurlijke of gerecyclede materialen.
Bower
Het Engelse merk Bower produceert prachtige eco badpakken en bikini’s. Het materiaal wat hiervoor gebruikt wordt bestaat grotendeels uit plastic waste en alles wordt gemaakt in een fairtrade fabriek in Rimini, Italie. Hierdoor kunnen ze beter toezicht houden op de productie en weten ze zeker dat alles volgens de EU-richtlijnen geproduceerd wordt. De kleding is bovendien 100% vegan en ze maken geen grote collecties om overproductie te voorkomen. Onlangs wonnen ze nog een award voor ‘Sustainable Brand of the Year’ .
Anekdot Boutique
Het Berlijnse merk Anekdot maakt duurzame zwemkleding van leftover materiaal. Stoffen en materialen die over zijn of weggegooid worden door andere fabrieken. Er komen dus geen nieuwe grondstoffen aan te pas en de collecties zijn klein. De productie vindt plaats in Berlijn en Polen, waardoor ze beter toezicht kunnen houden op het hele productieproces en hun ecologische voetafdruk drastisch kunnen verkleinen. Eerlijke lonen kunnen zo worden gegarandeerd en lokaal talent wordt ondersteund en gestimuleerd. Naast swimwear verkopen ze ook prachtige lingerie. Naast een online shop en winkel in Berlijn, is een deel van de collectie ook te koop bij KIEZ in Antwerpen.
JUNGL Amsterdam
Ook in eigen land hebben we mooie kledingmerken die zich inzetten voor een duurzame wereld. Zo maakt JUNGL Amsterdam sexy zwemkleding van ECONYL nylon, een gerecyclede vezel die afkomstig is van afval zoals visnetten en ander plastic materiaal. Eerlijkheid, duurzaamheid, kwaliteit en transparantie staan hoog in het vaandel bij dit merk. De gehele collectie wordt in Portugal geproduceerd om transport en daarmee de CO2-uitstoot te beperken. De fabriek maakt bovendien gebruik van zonnepanelen en LED lampen om het milieu nog minder te belasten.
Indigo Luna
Het merk Indigo Luna richt zich op alle soorten vrouwen. Body positivity speelt hierbij een belangrijke rol en dat voeren ze door in alle campagnes. De high-waste broekjes en bikini tops worden op duurzame wijze gemaakt van gerecycled plastic. Het wordt op fairtrade wijze geproduceerd in Bali, in een fabriek die volledig gerund wordt door vrouwen, iets wat vrij ongebruikelijk is in Indonesië. Bovendien wordt het textiel gekleurd met natuurlijke plantaardige materialen. Dat is niet alleen 100% veilig voor de werknemers maar ook veel beter voor het milieu.
Underprotection
Het Deense merk Underprotection maakt naast lingerie en loungewear ook prachtige badkleding. Het merk aangesloten bij de Fair Wear Foundation, dat er op toe ziet dat arbeiders een eerlijk loon krijgen en goede arbeidsvoorwaarden hebben. Ook gebruiken ze duurzame materialen voor hun producten en verpakkingen. Met hun fairtrade kleding veroveren ze sinds 2010 langzaamaan de hele wereld. Underprotection is inmiddels in 15 landen actief en in meer dan 120 winkels te vinden.