Reis terug naar Het Delft van Vermeer in Museum Prinsenhof

Nieuwe tentoonstelling over het leven van Vermeer in de stad Delft. Te bekijken van 10 februari tot 4 juni 2023.

Delft was in de 17de eeuw een broedplaats van talent, een plek waar belangrijke innovaties plaatsvonden. Hier groeide Johannes Vermeer (1632-1675) uit tot een schilder van wereldformaat. Voor het eerst staan er in een tentoonstelling over Vermeer niet zijn werken centraal, maar wordt er ingezoomd op zijn leven, zijn netwerk en zijn relatie tot de stad Delft.

Topstukken van Delftse tijdgenoten worden getoond naast Delfts aardewerk, Delftse tapijten, archivalia en oude documenten. Hiermee wordt er een rijk beeld geschetst van het artistieke, intellectuele en sociale klimaat in Delft in de 17de eeuw.

Een tijdreis door Delft in de 17e eeuw

Maak kennis met personages uit Vermeers directe omgeving, zoals zijn schoonmoeder Maria Thins, zijn collega-schilder Leonaert Bramer, de familienotaris Willem de Langue, de verzamelaars Maria de Knuijt en haar man Pieter van Ruijven en meester-bakker Hendrick van Buyten die ook kunst verzamelde.

Vermeer was niet alleen een kunstenaar, maar ook een man van vlees en bloed: echtgenoot, schoonzoon, ondernemer, vader van 15 kinderen en herbergier. Kom dichter bij de man achter de mythe en ontdek hoe Vermeer kon uitgroeien tot een van de meest geliefde kunstenaars ter wereld.

Een schatkist aan bijzondere archiefstukken

Zowel de directe kennissenkring van Vermeer als het culturele en artistieke klimaat in het 17de-eeuwse Delft worden gepresenteerd door middel van topstukken en bijzondere archiefstukken. Denk bijvoorbeeld aan De koppelaarster uit 1622 van Dirck van Baburen en aan Adolf en Catharina Croeser aan de Oude Delft (ook bekend als De burgemeester van Delft en zijn dochter) uit 1655 van Jan Steen. Beide topstukken zijn voorbeelden van het artistieke klimaat in Delft en hebben een directe koppeling met Vermeer.

Tientallen archiefstukken zoals inventarissen en testamenten, maar ook prenten en kaarten, bieden inzicht in Vermeer en de mensen om hem heen en schetsen een helder beeld van de stad in zijn tijd.

De zes winnende werken van de Nieuwe Vermeer-wedstrijd

De expositie kun je van 10 februari tot 4 juni 2023 bekijken in Museum Prinsenhof in Delft. Van 20 maart t/m 4 juni zullen ook de zes winnende werken van de Nieuwe Vermeer-wedstrijd te zien zijn in de lakenhal in Museum Prinsenhof Delft. Leuk om beide te combineren tijdens een bezoekje aan Delft. Hier lees je meer over deze tentoonstelling.