In deze Fado restaurants in Lissabon luister je naar het Portugese levenslied

Fado restaurants in Lissabon

Portugal is een land met passievolle inwoners. Mensen die van het leven genieten maar ook een goed gevoel voor dramatiek kennen. Dat laatste wordt waarschijnlijk al van jongs af aan cultureel gevoed door de Portugese muziek. Elke streek heeft zijn eigen muziek, maar de fado wordt vaak beschouwd als de nationale muziek van het land. Het is als het ware de smartlap van Portugal, al kent het verder weinig gelijkenissen met onze Jordanese tegenhanger. De soms droevige klanken van de gitaren vormen de basis voor de fado, die gepaard gaan met luid gezang over de gemoederen van het leven. Verdriet, melancholie en weemoed zijn de belangrijkste terugkerende thema’s.

Beste Fado restaurants in Lissabon (Alfama)

Wie Lissabon bezoekt moet ook kennis maken met de fado, wat haar oorsprong vindt in de oude wijk Alfama. Hier in de smalle steile straatjes, vind je tussen het hangende wasgoed, de oude fado-huizen van Lissabon, waar je vaak terecht kunt voor een uitgebreid Portugees diner. Café Luso behoort tot een van de oudste in de stad. De bekende fado-zangeres Amália Rodrigues begon hier ooit haar carrière en haar stem galmt nog steeds regelmatig door de straten.

Ook Clube de Fado is een bekend restaurant in Alfama, duidelijk te herkennen aan de rood-witte vlag die voor de deur hangt. Veel celebrities van over de wereld hebben een bezoekje gebracht aan dit fado-huis. Denk aan Christiano Ronaldo, Richard Branson en de bandleden van The Scorpions.

Alfama huizen in Bairro Alta

In de bruisende wijk Bairro Alto vind je het A Severa fado-restaurant. De naam doet eer aan de beroemde fado zangeres Maria Severa, die in de 19e eeuw het levenslied vertolkte in Lissabon. Het restaurant is al sinds 1955 in handen van dezelfde familie en ze organiseren nog steeds live fado avonden.

Vlakbij ligt ook O Faia, een ander traditioneel fado restaurant dat in 1947 geopend werd door Lucília do Carmo, een van de bekendste fado zangeressen in Portugal. Van maandag tot zaterdag kun je hier genieten van traditionele Portugese gerechten en live vertolkingen van de fado.

Beste Fado restaurant in Lissabon Portugal

Het Fado museum in Lissabon

Wil je meer weten over de fado? Naast een diner bij een van de beste fado restaurants in Lissabon, mag ook een bezoekje aan het Museu do Fado in de wijk Alfama niet ontbreken tijdens een stedentrip. Het museum ligt aan de voet van de wijk, vlakbij de haven van Lissabon. Het museum biedt mooi inzicht in de rijke cultuur en geschiedenis van Portugal en beschikt over een groot archief met met audio materiaal.