Wat zijn de voordelen van een luxe yoga retreat in het buitenland?

Instagram staat er vol mee, influencers die massaal op yoga retreat gaan in exotische oorden als Bali, Costa Rica, Mexico of Zuid-Afrika. Maar ook dichterbij huis winnen de yoga retreats al jarenlang aan populariteit. Zo is yoga op Ibiza hotter than hot en kunnen we ons zelfs op Texel in allerlei vreemde bochten wringen. Maar waarom willen we zo graag op een yoga retreat? Worden we keihard geinfluenced of kleven er écht voordelen aan waarmee we deze – soms peperdure wellness reisjes – aan onszelf kunnen verantwoorden?

Eén met de natuur

Veel yoga retraites vinden plaats op prachtige natuurrijke locaties over de hele wereld. Hiermee stel je jezelf in staat om op een dieper niveau contact te maken met de natuur en jezelf onder te dompelen in de omgeving. Zo reis je op een hele nieuwe manier en geniet je optimaal van de puurheid van een bestemming.

Digitale detox

Pakweg 10 jaar geleden zag ons leven er een stuk rustiger uit. Hoewel de digitale revolutie toen al flink in de lift zat hoefde ons destijds nog niet druk te maken over het perfecte plaatje op Instagram of het instuderen van Tik Tok dansjes. De digitale versie van onszelf slokt steeds meer tijd op en meer dan ooit leggen we onszelf de druk op om altijd en overal voor iedere bereikbaar te zijn, terwijl het soms juist heel goed is om even de offline knop in te drukken. Tijdens een yoga retreat kun je er bewust voor kiezen om een digitale detox in te lassen, om zo weer even te ervaren hoe het voelt om volledig in het hier en nu te leven.

Een spirituele zoektocht

Naarmate we ouder worden stoppen we steeds meer “bagage” in ons rugzakje. Soms kan dat te zwaar worden waardoor je je uitgeput kan voelen of zelfs burn-out klachten kan ontwikkelen. Dit moet je natuurlijk ten allen tijde proberen te voorkomen en daarom kan het goed zijn om soms even afstand te nemen van je “veilige bubbel” en van een afstandje (letterlijk) te reflecteren op je leven. Tijdens een yoga retreat in het buitenland kun je dingen verwerken of een plekje geven en jezelf helemaal loswringen van zaken waar je in het dagelijks leven mee worstelt. Een spirituele zoektocht naar je innerlijke zelf kan nieuwe dingen aan het licht brengen en veranderingen in gang zetten.

Werk aan de binnen- en buitenkant

Yoga is natuurlijk niet alleen goed voor je balans, spieren en flexibiliteit. Het helpt je ook met ontspannen en tot rust komen. Een yoga retreat in het buitenland kan je daar nog een handje bij helpen omdat je over het algemeen nét wat actiever en gemotiveerder bent als je je in een compleet andere omgeving bevindt met andere mensen om je heen. Je gaat er ook met een duidelijk doel heen wat extra motiverend werkt. Bovendien kun je al je “bagage” thuislaten waardoor je je beter kunt concentreren en ontspannen.

Tijd voor jezelf

Tijd maken voor jezelf doen we massaal te weinig. Terwijl het harstikke goed en gezond is om af en toe even wat tijd te claimen voor jezelf. Even je hoofd leeg maken, reflecteren op zaken die belangrijk voor je zijn en nadenken over wat je nu écht wilt in het leven. In je eentje op een yoga retreat gaan kan je die rust geven.