Recept: Zo maak je zelf als een pro de lekkerste macarons

Macarons maken? Met dit recept kun je ze vanaf nu ook zelf maken!

Macarons zijn elegante en zeer delicate gebakjes op basis van meringue. Ze worden gemaakt van amandelmeel, eiwit en suiker, en zijn meestal gevuld met ganache, botercrème of jam. Vaak zijn ze in allerlei kleuren en smaken verkrijgbaar; van vanille tot exotische combinaties als lavendel met honing of groene matcha thee.

Macarons staan bekend om hun delicate textuur, knapperige buitenkant en zachte, kauwbare binnenkant. Het maken van macarons kan daardoor een ontmoedigende taak zijn, vooral als je een beginner bent. Maar vrees niet! Met dit recept kun je binnen de kortste keren macarons maken als een pro.

Waar komt de macaron vandaan?

De oorsprong van macarons is een onderwerp van discussie onder voedingshistorici. Sommigen beweren dat macarons voor het eerst werden gemaakt in Italië, terwijl anderen hun creatie toeschrijven aan Frankrijk. In de 16e eeuw bracht Catherine de’ Medici, een Italiaanse edelvrouw die met de koning van Frankrijk trouwde, haar koks naar Frankrijk, waar zij macarons introduceerden aan het Franse hof.

De macarons zoals we die nu kennen werden echter in de 19e eeuw populair gemaakt door de Franse patissier Pierre Desfontaines, die de eerste macaronsandwich maakte door twee macaronschelpen te vullen met ganache en deze op elkaar te plaatsen. Sindsdien zijn macarons een symbool geworden van de Franse patisserie en uitgegroeid tot een populaire lekkernij over de hele wereld.

Benodigde ingrediënten voor 20 macarons

Het maken van macarons vereist een paar eenvoudige ingrediënten, maar de juiste verhouding en kwaliteit is essentieel om de perfecte textuur en smaak te bereiken. Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt:

  • 100 gram amandelmeel: Amandelmeel is de basis van macarons en geeft ze hun aparte nootachtige smaak en textuur. Het is essentieel om amandelmeel te gebruiken dat fijngemalen is, om klontjes in het beslag te voorkomen.
  • 65 gram poedersuiker: Poedersuiker wordt gebruikt om de macarons te zoeten en geeft ze hun gladde textuur. Zeef de poedersuiker om eventuele klontjes te verwijderen.
  • 75 gram eiwitten: Eiwitten zijn het bindmiddel dat het macaronbeslag bij elkaar houdt. Het is belangrijk om eiwitten op kamertemperatuur te gebruiken en elk spoor van dooier te vermijden, want dat kan de meringue verstoren.
  • 100 gram fijne kristalsuiker: Kristalsuiker wordt gebruikt om het eiwit te stabiliseren en een gladde, glanzende meringue te maken.
  • Kleurstof: Kleurstof is optioneel, maar kan worden gebruikt om de macarons hun kenmerkende kleuren te geven.
  • Jam: Voor de vulling kun je jam gebruiken of zelf een créme maken met chocolade, pistache of (bevroren) fruit.

Benodigdheden

Naast de ingrediënten heb je een paar hulpmiddelen en apparatuur nodig om macarons te maken.

  • Staafmixer, handmixer en spatel: Een staafmixer of handmixer is essentieel voor het maken van de meringue. Het is belangrijk om een schone, droge kom en spatel te gebruiken.
  • Zeef: Een zeef wordt gebruikt om het amandelmeel en de poedersuiker te zeven om eventuele klontjes te verwijderen en zo te zorgen voor een glad beslag.
  • Spuitzak: Een spuitzak wordt gebruikt om het macaronbeslag op de bakplaat te spuiten. Zorg ervoor dat je een spuitzak met een goede punt gebruikt, om een precieze en consistente ronde vorm te kunnen maken.
  • Bakpapier: Het is belangrijk om een stevige bakplaat te gebruiken en deze te bekleden met bakpapier.

Recept voor macarons

Alle ingrediënten en keukengerei verzameld? Dan kan nu echt het leuke werk beginnen.

Stap 1: Bereid de ingrediënten voor

Voordat je de macarons gaat maken, is het belangrijk om de ingrediënten voor te bereiden. Zeef het amandelmeel en de poedersuiker en zet deze apart. Scheid de eiwitten van de dooiers en laat ze op kamertemperatuur komen.

Stap 2: Maak de meringue

Vet of vocht in de kom of spuitzak kunnen ervoor zorgen dat de meringue gaat inzakken. Klop dus in een schone, droge kom de eiwitten schuimig. Voeg geleidelijk de kristalsuiker (en eventuele kleurstof) toe en blijf kloppen tot zich stijve pieken vormen. De meringue moet glad en glanzend zijn.

Stap 3: Spatel de droge ingrediënten erdoor

Spatel geleidelijk het gezeefde amandelmeel en de poedersuiker door de meringue met een rubberen spatel. Wees voorzichtig en meng niet te veel, want dan kan het beslag te vloeibaar worden. Dit zal resulteren in platte macarons. Zorg er echter wel voor dat er geen klonters in zitten want die zul je terug zien in de textuur van de macarons.

Stap 4: Spuit de macarons op een bakplaat

Doe het beslag in de spuitzak en spuit het beslag op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte overblijft tussen elke macaron. Tik de bakplaat voorzichtig op het aanrecht om eventuele luchtbellen te laten ontsnappen.

Stap 5: Laat de macarons rusten en bak ze

Laat de macarons 30-60 minuten rusten op kamertemperatuur, tot zich een huidje vormt op het oppervlak. Verwarm de oven voor op 140 graden en bak de macarons 7-9 minuten, tot ze hard maar niet bruin zijn. Een onnauwkeurige oventemperatuur kan ervoor zorgen dat de macarons barsten of te snel bruin worden.

Laat de macarons volledig afkoelen op de bakplaat. Je kunt ze daarna bestrijken met de gewenste vulling en aan elkaar plakken. Je zelfgemaakte macarons kun je het beste dezelfde dag nog eten. Dan zijn ze namelijk het lekkerst. Bon Appétit!