Tentoonstelling ‘Van Gogh in Auvers. Zijn laatste maanden’ opent in mei

Nieuwe Van Gogh tentoonstelling van 12 mei t/m 3 september 2023 in het Van Gogh museum in Amsterdam

Het Van Gogh Museum, dat dit jaar zijn vijftigjarig jubileum viert, presenteert vanaf mei een grote overzichtstentoonstelling over de laatste maanden van Vincent van Gogh.

Nooit eerder is er een grote overzichtstentoonstelling geweest over deze korte, maar cruciale laatste fase. Meerdere van Van Goghs grootste meesterwerken, waaronder Korenveld met kraaien en Dokter Paul Gachet (Musée d’Orsay, Parijs), ontstonden in deze periode, maar zijn werk uit Auvers is opmerkelijk genoeg minder bekend bij het grote publiek dan de zonnige landschappen die hij in Zuid-Frankrijk schilderde.

Een unieke samenwerking met Musée d’Orsay

In het dorp Auvers-sur-Oise was Van Gogh enorm productief en maakte hij enkele van zijn allergrootste meesterwerken, zoals het beroemde Korenveld met kraaien (Van Gogh Museum, Amsterdam).

De bezoeker krijgt de unieke kans een groot aantal werken van Vincent van Gogh te zien die nog nooit eerder samen zijn getoond. De tentoonstelling is een samenwerking met Musée d’Orsay: acht schilderijen uit dit museum worden voor dit bijzondere samenwerkingsproject eenmalig uitgeleend.

De laatste maanden van Vincent van Gogh

In Van Gogh in Auvers. Zijn laatste maanden volgt de bezoeker Van Gogh vanaf zijn aankomst op 20 mei 1890 in Auvers, waar hij hoopvol en met nieuwe ambitie aan het werk ging, tot zijn laatste weken in juli van dat jaar, toen gevoelens van mislukking, eenzaamheid en melancholie de overhand kregen.

Spectaculair binnen de tentoonstelling zijn de tien panoramische landschappen uit Van Goghs laatste weken, die nu voor even weer samen te bewonderen zijn, waaronder Velden bij Auvers-sur-Oise (Belvedere Museum, Wenen) en Kreupelhout met twee figuren (Cincinnati Art Museum).

Ondanks de inspiratie die de nieuwe omgeving hem bood, besloot hij na twee maanden zijn leven te beëindigen. Hij overleed op 29 juli op 37-jarige leeftijd en werd begraven op het kerkhof van Auvers.

Kreupelhout met twee figuren

Een unieke kans

Van Gogh in Auvers. Zijn laatste maanden brengt bruiklenen van over de hele wereld uit musea en privécollecties samen, waaronder topstukken als De kerk van Auvers-sur-Oise (Musée d’Orsay, Parijs) en Adeline Ravoux (privécollectie). Dit laatste portret dat Van Gogh schilderde van de dochter van de herbergier is sinds 1955 niet meer tentoongesteld en komt nu voor het eerst naar Nederland.

In totaal gaat het om vijftig schilderijen en ruim twintig tekeningen uit Auvers.

Van Gogh in Auvers. Zijn laatste maanden is te zien van 12 mei t/m 3 september 2023 in het Van Gogh Museum in Amsterdam.