Tentoonstelling Vermeer opent in Rijksmuseum

Aanstaande vrijdag 10 februari opent de tentoonstelling Vermeer voor het publiek. Het is voor het eerst in zijn geschiedenis dat het Rijksmuseum een overzichtstentoonstelling over Johannes Vermeer presenteert. Maar liefst 28 schilderijen zijn afkomstig uit de hele wereld – van de VS tot Japan –, waarmee deze tentoonstelling het grootste overzicht van de meester ooit biedt.

Dichterbij het werk van de meester

Johannes Vermeer is wereldberoemd om zijn verstilde scènes binnenshuis, zijn ongekende gebruik van helder, kleurrijk licht en zijn overtuigende illusionisme. Nooit eerder was het mogelijk om zoveel schilderijen van Vermeer bij elkaar te brengen.

Zeven schilderijen zijn sinds ruim twee eeuwen voor de allereerste keer in Nederland te zien. In de tentoonstelling is aandacht voor de ambities, het werk, het leven, het geloof en de omgeving van de kunstenaar. In aanloop naar de tentoonstelling is, in nauwe samenwerking met het Mauritshuis, uitgebreid onderzoek gedaan naar de 17de-eeuwse Delftse kunstenaar.

7 schilderijen voor het eerst in Nederland te zien

Veel schilderijen zijn voor het eerst voor het Nederlands publiek te zien, zoals de drie werken uit de Frick Collection in New York, het pas gerestaureerde Brieflezend meisje aan het venster uit Dresden (Gemäldegalerie Alte Meister) en Het glas wijn uit Berlijn (Gemäldegalerie). Andere hoogtepunten zijn het beroemde Het meisje met de parel uit het Mauritshuis in Den Haag, De Kantkloster uit het Louvre in Parijs en Vrouw met de weegschaal uit The National Gallery of Art in Washington D.C.

Andere hoogtepunten zijn De geograaf uit het Städel Museum (Frankfurt), Schrijvende vrouw met dienstbode uit The National Gallery of Ireland (Dublin) en de Vrouw met de weegschaal uit The National Gallery of Art (Washington D.C).

Reserveer op tijd je tickets

Voor de Vermeer tentoonstelling dient iedereen online een starttijd voor de tentoonstelling te reserveren en een los ticket te boeken. Kaarten zijn alleen online te reserveren via de website van het Rijksmuseum. Vanwege de grote belangstelling heeft het Rijksmuseum de openingstijden van de tentoonstelling verruimd om zoveel mogelijk mensen de kans te bieden het werk van Vermeer bij elkaar te zien. Openingstijden: zondag t/m woensdag 9-18 uur, donderdag t/m zaterdag 9-22 uur.

Vrienden van het Rijksmuseum hebben altijd gratis toegang en hoeven geen starttijd te reserveren.