Spoedcursus sushi-etiquette: hoe heurt ’t eigenlijk?

Maki, nigiri, uramaki, sashimi en temaki. Geen onbekende termen als je een echte sushi lover bent. Maar eet jij sushi wel zoals de Japanners het doen? Oftewel: hoe staat het eigenlijk met jouw sushi-etiquette? Grote kans dat jij een van onderstaande dingen al jááren niet op de juiste wijze doet. No biggie voor een etentje bij jouw lokale all-you-can-eat sushi restaurant, maar mocht je een tafeltje in een fine dining restaurant in Tokio hebben gereserveerd dan wil je misschien wel even aantekeningen maken. You can thank us later!

Sushi in de sojasaus dippen

De meest gemaakte fout is toch wel het dippen van de sushi in de sojasaus. Want wist je dat het niet de bedoeling is dat je de rijst in de saus dipt, maar juist de vis? Nigiri draai je dus om zodat je de kant met de vis lichtjes in de sojasaus kan dippen. Schenk ook niet teveel sojasaus in je schaaltje, want dat kan door de chef als een belediging worden gezien. Goede sushi is namelijk goed op smaak en daar hoeft dus niet een flinke scheut soja overheen. Sojasaus over je sushi sprenkelen is overigen ook uit den boze.

Wat te doen met de wasabi?

Wasabi is een sterk groen goedje en hoeft dus niet per sé aan de sushi toegevoegd te worden. Het is ook zeker niet de bedoeling dat je er een soepje van gaat brouwen en de wasabi met de sojasaus mixt. Als je een beetje wasabi wilt, leg je dat gewoon op je sushi.

Wat te doen met de gember?

En hoe zit het met dan met die gember? Nou, die moet je ook zeker niet in je sojasaus leggen, mixen met de wasabi of samen met een stukje sushi eten. Het neutraliseert namelijk je smaakpapillen en heeft dus een belangrijke functie tijdens een sushi diner. Je eet het tussen de sushigerechten door, om zo alles te neutraliseren en ervoor te zorgen dat je smaak niet beïnvloed wordt door het vorige gerecht.

Sushi delen

Sushi is net als tapas een gerecht wat je over het algemeen deelt. Het wordt dan ook vaak op een gezamenlijk bord uitgeserveerd. Wat veel mensen niet weten is dat het prima acceptabel is om sushi met je vingers te eten. Maar mocht je in een goed restaurant de sushi delen met je tafelgenoot, dan dien je de sushi op te pakken met de andere kant van je eetstokjes (de achterkant) en vervolgens van je eigen bord af te eten. Sushi eet je ook in één keer, maar mocht het stuk te groot zijn, dan kun je het in twee happen eten. Het is dan wel belangrijk dat je de tweede hap sushi niet terug legt op je bord, maar in je hand houdt. Nigiri hoor je ook om te draaien, zodat de vis die bovenop ligt als eerste je tong raakt.

Klaar met eten?

Om aan te geven dat je klaar bent met eten kun je je eetstokjes horizontaal op je sojasaus bakje leggen. Ze moeten er dan wel helemaal op liggen, niet alleen de puntjes.