Hoe kun je een duurzame Capsule Wardrobe samenstellen?

Het samenstellen van een capsule garderobe kan op de lange termijn een geweldige manier zijn om tijd en geld te besparen. Het zorgt ook voor een opgeruimde kledingkast (à la Mari Kondo) en maakt het gemakkelijker om stukken te combineren voor elke gelegenheid. Maar het maken van een capsule wardrobe is niet zo eenvoudig als het klinkt. Het idee is dat je het aantal items dat je elke dag draagt terugbrengt tot bijvoorbeeld dertig stuks. Alles past in theorie in elkaar. En als je het goed doet heb je altijd de perfecte outfit klaarliggen. Hier zijn enkele tips om je te helpen om een duurzame capsule garderobe te creëren.

Begin met de basis

Voordat je nieuwe items koopt, kijk je door je kast en bepaal je welke stukken je al hebt die je kunt gebruiken. Zo krijg je een idee van wat je moet kopen en wat je kunt combineren. Een goede capsule wardrobe moet essentiële stukken bevatten zoals een spijkerbroek, een paar basic t-shirts (in ieder geval in zwart en wit), een blazer, een paar goede sneakers, laarsjes, sandalen en hakken (if that’s your thing).

Kwaliteit boven kwantiteit

Kies kwaliteit boven kwantiteit! Bij het maken van een capsule wardrobe is het belangrijk om kwaliteit boven kwantiteit te kiezen. Investeer in een paar stukken waarvan je weet dat ze lang meegaan, in plaats van een heleboel goedkopere stukken te kopen die minder lang meegaan. Dat is bovendien een stuk duurzamer!

Houd rekening met je levenstijl

Denk aan je levensstijl bij het samenstellen van je capsule wardrobe. Werk je op kantoor? Ga je full-glam voor speciale gelegenheden? Ga je graag uit in het weekend? Denk na over de items die je écht nodig hebt voor elk van deze activiteiten en hoe vaak je ze zult dragen. Maak een lijstje van items die je nu al graag draagt en bouw daar je capsule wardrobe omheen.

Denk aan het kleurenpalet

Neutrale kleuren zijn het beste voor het maken van een capsule wardrobe omdat ze het makkelijk maken om verschillende stukken te mixen en matchen. Ga voor items in de kleuren zwart, wit, grijs, beige, bruin en marineblauw. Deze kleuren zijn gemakkelijk te combineren met verschillende accessoires en schoenen. Het is bovendien het favoriete kleurenpalet van menig Parisienne. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een ander kleurenpalet. Pastelkleuren kun je bijvoorbeeld prima met elkaar combineren. Let er echter op dat alles goed te combineren is.

Voeg een paar statement pieces toe

Je kunt ook een paar statement stukken toevoegen aan je capsule garderobe. Dit kan een rok met een gedurfd patroon zijn, een opvallende ketting of zelfs een felgekleurde blazer. Deze stukken kunnen een beetje plezier aan je look toevoegen en het gemakkelijker maken om nieuwe outfits te creëren. Met de juiste accessoires kun je iedere outfit omtoveren tot een compleet nieuwe look.

Het maken van een capsule wardrobe kan in het begin ontmoedigend lijken, maar met de juiste stukken en een beetje creativiteit kun je een garderobe creëren waar je van blijft houden.