Vitamine B is een essentiële voedingsstof voor een goede gezondheid en het speelt een belangrijke rol bij de energieproductie, de stofwisseling en het functioneren van de hersenen en het zenuwstelsel. Geen wonder dat het essentieel is voor het behoud van een optimale gezondheid.
Studies hebben aangetoond dat een gebrek aan vitamine B kan leiden tot tal van gezondheidsproblemen, waaronder vermoeidheid, bloedarmoede, zenuwschade en zelfs depressie.
Waarom is vitamine B zo belangrijk?
Ten eerste helpt vitamine B om het voedsel dat we eten om te zetten in glucose, dat door het lichaam wordt gebruikt om energie te creëren. Dit is vooral belangrijk voor sporters en mensen die regelmatig sporten, omdat zij meer energie nodig hebben om hun activiteit vol te houden.
Ten tweede helpt vitamine B bij de aanmaak en reparatie van DNA, wat essentieel is voor een normale celgroei en -ontwikkeling.
Ten derde helpt het bij de aanmaak van rode bloedcellen en helpt het bloedarmoede te voorkomen. Bovendien speelt het ook een belangrijke rol in de werking van de hersenen en het zenuwstelsel.
Welke vitamine B zijn het belangrijkst?
Vitamine B is een groep aan B vitamines die vaak onder dezelfde noemer worden gecategoriseerd, omdat ze veelal samen in bepaalde voedingsmiddelen zitten. In totaal zijn er 8 verschillende vitamine B’s. De twee belangrijkste vitamine B’s zijn B12 en Foliumzuur (Vitamine B9).
B12 is cruciaal voor het goed functioneren van je hersenen en zenuwstelsel. Het helpt je focusssen, maar zorgt ook voor een emotionele balans en kalmte. Het is ook essentieel voor de geleiding van zenuwsignalen en de normale zenuwfunctie in het algemeen. Een gebrek aan B12 maakt je lichaam dan ook kwetsbaarder voor fysieke en emotionele stress.
Foliumzuur (B9) is een andere belangrijke verdediger tegen prikkelbaarheid, depressie en andere reacties op fysieke en emotionele stress. Het helpt je om DNA te herstellen en heeft ook aanzienlijke antiverouderingsvoordelen. Het is ook essentieel voor zwangere vrouwen, omdat een tekort ernstige neurologische geboorteafwijkingen kan veroorzaken. Vitamine B12 werkt samen met foliumzuur bij de synthese van DNA en rode bloedcellen.
Waar zit vitamine B in?
Vitamine B is te vinden in diverse voedingsmiddelen, waaronder eieren, zuivel, noten, zaden, vlees en vis. Het is ook verkrijgbaar in supplementvorm, wat nuttig kan zijn voor wie een tekort heeft aan deze voedingsstof of graag zwanger wilt worden. In Nederland wordt geadviseerd om vier weken voor het zwanger worden foliumzuur te slikken en tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. Dit verkleint de kans op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje, hazenlip en open gehemelte.