Alles over SPF en zonbescherming voor je huid

Rimpels, verslapping van je huid en pigmentvlekken. Zaken die je het liefst wilt voorkomen of zo lang mogelijk wilt uitstellen. Maar liefst 90% van deze huidveroudering verschijnselen komt door de zon.

Bescherming tegen de zon is dus belangrijk en hiermee verklein je ook de kans op huidkanker. Het is namelijk de meest voorkomende en hardst stijgende kankersoort in Nederland. Schokkende feiten, zeker als je bedenkt dat maar liefst 1 op de 5 mensen huidkanker krijgt en dit aantal al aan het stijgen is naar 1 op de 4. Smeren, smeren en nog eens smeren is dus het advies!

Wat is SPF?

SPF staat voor Sun Protection Factor en is een belangrijk onderdeel van zonveiligheid en huidverzorging. SPF geeft aan hoeveel bescherming een zonnebrandcrème biedt tegen de ultraviolette (UV) stralen van de zon. Hoe hoger het SPF-getal, hoe meer bescherming de zonnebrandcrème biedt.

Wat SPF betreft, is het belangrijk een zonnebrandmiddel te kiezen dat de juiste bescherming biedt voor je huidtype en activiteit. Voor buitenactiviteiten raden deskundigen een SPF van minstens 30 aan, die tot 97% van de UVB-stralen tegenhoudt. Als je langere tijd in de zon bent of een lichte of gevoelige huid hebt, kun je beter kiezen voor een SPF van 50 of hoger, die tot 98% van de UVB-stralen tegenhoudt.

Altijd blijven smeren!

Het is ook belangrijk te onthouden dat SPF geen maatstaf is voor hoe lang je in de zon kunt blijven. Zelfs als je een zonnebrandcrème met een SPF van 50 gebruikt, is het nog steeds belangrijk dat je niet te lang in de zon blijft en dat je jezelf regelmatig opnieuw insmeert. De American Academy of Dermatology adviseert om zonnebrandcrème om de twee uur en na het zwemmen of zweten opnieuw aan te brengen.

Bovendien is het belangrijk dat je ongeacht je huidskleur blijft smeren. Het excuus ‘ik kan goed tegen de zon’ gaat je niet helpen in de strijd tegen huidveroudering.

Bescherming tegen UVA, UVB én HEV

Als je een zonnebrandmiddel koopt, is het belangrijk te zoeken naar formules met een breed spectrum, wat betekent dat ze zowel tegen UVA-stralen (wat collageen afbreekt en vroegtijdige huidveroudering en pigmentatie veroorzaakt) als UVB-stralen (dat tot in de opperhuid doordringt en zorgt voor verbranding) beschermen. Je kunt ook formules overwegen die waterbestendig of zelfs waterproof zijn, omdat deze een betere bescherming bieden tegen transpireren of wateractiviteiten.

Sommige producten bieden ook bescherming tegen HEV-stralen, het blauwe licht afkomstig van de zon en van digitale schermen, waarvan sinds kort bekend is dat het nog schadelijker kan zijn voor je huid.