In de voetsporen van Rembrandt met deze wandelroute door Leiden

In 1606 werd Rembrandt van Rijn als negende kind van een molenaar in Leiden geboren. Hier zag hij het licht en groeide op in redelijke welvaart. In zijn eerste 25 levensjaren legde hij hier de basis voor zijn indrukwekkende artistieke carrière. In rap tempo ontwikkelde hij zich in de 17e eeuw tot een groot kunstenaar. Deze Gouden Eeuw is in Leiden nog steeds heel voel -en tastbaar en dankzij de zogenoemde Rembrandt route kun je letterlijk in zijn voetsporen treden en meer over de geschiedenis van deze fascinerende stad leren.

Loop zelf de Rembrandt Route

De Rembrandt Route is het ideale vertrekpunt voor een onvergetelijke wandeling door Leiden. Je reist hiermee terug in de tijd en treed in de voetsporen van de beroemdste Hollandse Meester uit de Gouden Eeuw. Zo leer je meer over zijn jonge jaren, de achtergrondverhalen en talloze anekdotes. De Rembrandt Route is voor € 6,95  verkrijgbaar bij de VVV Leiden of te bestellen via de webshop

Aansluitend kun je museum de Lakenhal bezoeken, waar een aantal prachtige schilderijen van Rembrandt en tijdgenoten (zoals Jan steen) hangen.

Young Rembrandt Studio

De wandeling brengt je onder andere bij de Young Rembrandt Studio. In het 17e eeuwse huis aan de Langebrug 89 in Leiden, leerde Rembrandt in zijn beginjaren (1606 – 1630) schilderen, tekenen en etsen van zijn leermeester Jacob van Swanenburgh. Het is een unieke stop op de Leidse Rembrandt route die een inkijkje geeft in het leven van de jonge Rembrandt. In een mooie 7 minuten durende ‘video mapping’ maak je kennis met de jonge meester en de belangrijkste sleutelfiguren in zijn leven.

De Latijnse School

Een andere mooie stop op de route is de Latijnse school. Rembrandt was zeven jaar toen hij naar deze school ging, van 1616 tot 1620 genoot hij hier onderwijs. De Latijnse School was de voorloper van het huidige gymnasium en was bedoeld als vooropleiding voor de universiteit. Er werd alleen in het Latijn gesproken en les gegeven. Hier leerde Rembrandt ook voor het eerst schetsen. Hij volgde er tekenlessen van Henricus Rieverlinck, zijn eerste tekenleraar. Wie met zijn hoofd dicht tegen het raam van het gebouwd gaat staan, zal een schets van zichzelf op het digitale doek van Rembrandt zien verschijnen.

Met mooie Augmented Reality toevoegingen

Als aanvulling op de Rembrandt wandeling is de ‘Leidse AR Rembrandt Route’ app ontwikkeld. Een Augmented Reality app waarbij stadsgids Onno Blom op zeven locaties op bijzondere wijze aanvullende informatie geeft. Ga met je telefoon op ontdekkingstocht en laat de geschiedenis van Rembrandt en de Gouden Eeuw tot leven komen. Zo kom je langs de geboorteplek van Rembrandt, waar je dankzij de Augmented Reality techniek zijn gereconstrueerde geboortehuis digitaal kunt bekijken.

De app is te downloaden in de App Store en Google Play Store.