Zo spectaculair is een bezoekje aan een IJsgrot in IJsland (bucket list!)

Een actieve vulkaan beklimmen, een gletsjerwandeling maken en een ijsgrot bezoeken. Tijdens deze avontuurlijke excursie in IJsland doe je het allemaal!

IJsland is het land van vuur en IJs. Toch ligt er niet het hele jaar door ijs. Althans, niet overal. Wie een ijsgrot wilt bezoeken kan dus het beste een reis in de winter maken. Er is echter één hele toffe plek waar je het hele jaar door gletsjerwandelingen kunt maken en ijsgrotten kan bezoeken. En dat ook nog eens bovenop een vulkaan!

De Katla (1450 meter) behoort tot een van de grootste vulkanen op IJsland. Deze actieve vulkaan ligt bedolven onder een dik pak ijs van maar liefst 300 tot 700 meter dik, ook wel bekend als de Mýrdalsjökull gletsjer. En precies op deze onheilspellende plek kun jij een van de tofste dingen van je bucket list strepen!

De gevreesde Katla vulkaan

IJslanders kennen de Katla maar al te goed. Ze vrezen er zelfs voor omdat de zeer actieve vulkaan al jaren overtijd is. Gemiddeld komt de Katla iedere 40 tot 80 jaar tot uitbarsting, maar de laatste grote eruptie was in 1918. Niemand weet wanneer het gaat gebeuren, maar er is veel verhoogde activiteit dus in theorie zou het natuurgeweld ieder moment kunnen losbarsten. Als de ijskap breekt kan dit een enorme overstroming van smeltwater teweeg brengen.

Toch hoef je hier niet voor te vrezen tijdens een gletsjerwandeling. De Katla wordt heel zorgvuldig gemonitord en zodra er ook maar enige verhoogde activiteit is worden tours afgeblazen. Ook bij slecht weer worden excursies verplaats. Je kunt dus met een gerust hart de Katla beklimmen.

Gletsjerwandeling naar een ijsgrot in IJsland

KatlaTrack Adventure tours biedt verschillende excursies aan naar de Katla vulkaan en Mýrdalsjökullgletsjer. Vanaf het startpunt in Vík vertrek je met een 4×4 monsterstruck naar het binnenland. Een avontuurlijke, maar vooral hobbelige off-road rit naar een stukje niemandsland in IJsland. Een mysterieus grijs landschap, dat niet meer van deze planeet lijkt te zijn. Bergen bedekt met zwart ijs en – afhankelijk van het jaargetijde – groen en oranje mos, wat sterk afsteekt tegen de grijze massa.

Na een prachtige rit zul je een stel stijgijzers onder je voeten moeten binden om de hike over de gletsjer te maken. De hike is prachtig en spannend tegelijk, met als hoogtepunt één of meerdere ijsgrotten. Door de wisselende weersomstandigheden veranderd het landschap continu. IJsgrotten komen en gaan, dus geen tour is hetzelfde.

Boek nu die droomreis naar IJsland

Volgens experts kan het niet nog jaren duren totdat de Katla vulkaan tot eruptie komt, nu is dus het moment om die droomreis naar IJsland te maken en het avontuur aan te gaan. Mocht je nog niet overtuigd zijn, dan vind je hier 7 extra redenen om toch een reis te boeken.