7 Goede redenen om IJsland deze zomer te bezoeken

Vlakbij Reykjavik en de wereldberoemde Blue Lagoon, vond op 19 maart 2021, een uitbarsting van de Fagradalsfjall plaats. Het bijzondere fenomeen vormt momenteel geen bedreiging en de gevormde lavavelden kunnen momenteel van dichtbij worden beschouwt.

De zomer is de ideale tijd voor een roadtrip door IJsland. Stille wegen, adembenemende landschappen en bijzondere autoroutes vormen samen de perfecte ingrediënten voor een spectaculaire fly-drive reis. Wie door het heuvelachtige kraterlandschap rijdt zal verrast worden door ijskappen, watervallen, geisers, vulkanen en zwarte stranden. De bekende ring road van IJsland maakt het extra makkelijk om overal naartoe te rijden en niks te missen. Al kun je er ook voor kiezen om off road te gaan met een grote 4×4. Hieronder hebben we de beste highlights in de zomer voor je uitgelicht.

Hike langs de vele watervallen

In het land van vuur en ijs kun je ook heel veel spectaculaire watervallen bezoeken. Sterker nog, een reis naar IJsland is niet compleet zonder een bezoekje aan één of meerdere watervallen. De watervallen liggen verspreid over het hele land dus de stroom met toeristen kun je gemakkelijk vermijden. Wie echter weinig tijd heeft en maar een klein deel van IJsland kan bezoeken raden we aan de Godafoss, Skogafoss en Seljalandsfoss waterval te bezoeken. Deze liggen relatief dichtbij de populaire Golden circle route en daarom zijn het tevens de meest bezochte watervallen in IJsland. .

Ga op outdoor adventure

Paardrijden, raften, hiken door gletsjers of duiken tussen twee tektonische platen. IJsland is écht een land voor outdoor liefhebbers en adrenaline junkies. Huur een 4×4 en ga daarmee off the beaten track om de meest extreme uithoeken van het land te ontdekken. Wie dit toch iets te spannend vindt kan deelnemen aan georganiseerde excursies verspreid door het hele land.

Spot de grootste walvissen ter wereld

Staat het spotten van walvissen hoog op je bucket list? Dan is een reisje naar IJsland een extra goed idee! In de zomer kun je er namelijk bultruggen, dwergvinvissen en blauwe vinvissen spotten! De beste plek om dit te doen is in het plaatsje Husavik.

Bezoek Reykjavik

Natuurlijk vlieg je naar IJsland voor de indrukwekkende natuur, maar ook Reykjavik mag je niet vergeten. Hoewel de hoofdstad niet zo groot is, zijn er wel een paar bezienswaardigheden die je wellicht wilt bezoeken. Zo leer je in het Perlan museum meer over alle natuurwonderen van IJsland en het ontstaan ervan. Wie meer over de onderwaterwereld van IJsland wil leren kan naar de Whales of Iceland expositie gaan. Ook de iconische kerk van Hallgrímur moet je natuurlijk gezien hebben.

Beleef de midnight sun

In de zomer is het noorderlicht helaas niet te zien in IJsland. Je kunt er dan wel een ander bijzonder natuurfenomeen ervaren; de midnight sun. In Reykjavík wordt het van 21 mei tot 30 juli ’s nachts amper donker aangezien de zon in de zomer nauwelijks ondergaat. Rond de 21 juni is de midnight sun 24 uur lang zichtbaar in de Westfjorden en Noord-IJsland.

Duik het bronwater in

De Blue Lagoon kent iedereen en toegegeven, het is ook de mooiste warmwaterbron van heel IJsland. Het water is felblauw, de faciliteiten zijn goed en je kunt er diverse luxe spa behandelingen boeken. Maar dat maakt de Blue Lagoon ook heel toeristisch en zeker in het hoogseizoen kan het er erg druk zijn. Er zijn ook genoeg bronnen en rivieren in de natuur waar je heerlijk kunt zwemmen en geen entree voor hoeft te betalen. Een prima alternatief voor als het in de zomer te druk is bij de Blue Lagoon. Met een huurauto of luxe camper zijn de meeste warmwaterbronnen gemakkelijk te bereiken.

Spot de papagaaiduikers

Papagaaiduikers zijn prachtige vogels en ze worden maar al te graag door grote groepen toeristen gespot. Sommige reizen er zelfs speciaal voor naar IJsland. Ze komen namelijk na hun 5e levensjaar aan land om te broeden en ze doen dat in ongeveer 50% van de gevallen aan de IJslandse kust. Je kunt ze van april tot eind augustus spotten. Daarna vliegen ze weer uit met een nieuwe generatie papegaaiduikers.