Het Louvre lanceert online database met 75% van de collectie

De Mona Lisa glimlacht al een tijdje voor een beduidend kleiner publiek. Het Louvre heeft daarom de Corona crisis aangegrepen om zichzelf opnieuw uit te vinden en onlangs een nieuw online platform gelanceerd. Op de nieuwe website collections.louvre.fr kan iedereen wereldwijd een groot deel van de collecties van het museum bekijken. Hiermee is het Louvre (ondanks de lockdown) weer voor iedereen binnen handbereik.

De databank met collecties is ontworpen voor zowel onderzoekers als nieuwsgierige kunstliefhebbers. Het bevat niet alleen werken uit het Louvre, maar ook inzendingen uit Musée National Eugène-Delacroix, sculpturen uit de tuinen van Tuileries en Carrousel, en ‘MNR’-werken (Musées Nationaux Récupération) die hersteld zijn na de Tweede Wereldoorlog en toevertrouwd zijn aan het Louvre totdat ze weer kunnen worden teruggegeven aan hun legitieme eigenaren.

Louvre database met 482.000 werken

De site biedt verschillende manieren om in de collecties te duiken: eenvoudige of geavanceerde zoekopdrachten, inzendingen per curator afdeling en thema-albums. De interactieve kaart helpt je bovendien bij het voorbereiden van een toekomstig bezoek en stelt je in staat het museum kamer voor kamer te verkennen. De database met 482.000 werken en 680.000 afbeeldingen wordt regelmatig bijgewerkt door museum experts.

Het Louvre stoft haar schatten af

‘Vandaag stoft het Louvre zijn schatten af, zelfs de minst bekende’, zegt Jean-Luc Martinez, president-directeur van het Musée du Louvre. ‘Voor het eerst heeft iedereen vanuit thuis gratis toegang tot de volledige collectie werken, of ze nu in het museum te zien zijn, in bruikleen zijn of zelfs langdurig in de opslag liggen. Het verbluffende culturele erfgoed van het Louvre is nu allemaal slechts een klik verwijderd. Ik ben er zeker van dat deze digitale inhoud mensen verder zal inspireren om naar het Louvre te komen om de collecties persoonlijk te ontdekken’, adlus Jean-Luc Martinez.