Ontdek culinair Japan bij deze restaurants met Michelinster

Er zijn honderden redenen die we je kunnen geven om het prachtige Japan te bezoeken en de Japanse keuken is er daar zeker een van! Onlangs verscheen de Michelingids voor Tokio 2023, waarin de 422 beste restaurants van de Japanse hoofdstad terug te vinden zijn. Om een voorproefje te geven van wat het land van de rijzende zon te bieden heeft op culinair gebied, delen we graag een paar bijzondere Michelin-restaurants.

Gastronomisch genieten in Tokio

Tokio is de grootste stad van Japan met meer dan 14 miljoen inwoners. Het samenkomen van de vele mensen en culturen is hier een normale zaak en dat is ook terug te zien in het menu van de verschillende restaurants.

Gucci Osteria da Massimo Bottura Tokyo is in 2021 geopend vanwege het 100-jarig bestaan van modemerk Gucci. Hun keuken vertegenwoordigt de hedendaagse Italiaanse keuken, gemaakt met niche Japanse ingrediënten en geïnspireerd door lokale technieken en recepten.

Eten met een Franse twist vind je bij restaurant Prunier, waar de ‘NEWCLASSICS’ is geïntroduceerd. Voor chef Hiroyuki Matsumoto is het belangrijk om de vorm van bekende gerechten te veranderen, maar het tegelijkertijd vers en natuurlijk te houden.

Liever de traditionele smaak van Japan ontdekken? Myojaku viert de harmonie, eenvoud en zuiverheid om de essentie van de ingrediënten naar boven te halen. De gerechten zijn levendig en nemen je mee in de natuur van de bergen, de zee, de rivieren, de aarde en de wind.

Kyokaiseki Kichisen (Kyoto)

Old meets new in Kyoto

Cultuur is een van de belangrijkste pijlers om een harmonieus leven te leiden volgens de Japanners. Dit laten zij dan ook graag doorschemeren in hun gerechten en in Kyoto kun je de beste restaurants vinden om dit te ervaren.
 
Yusokuryori Mankamero heeft gedurende drie eeuwen zijn traditie, kennis en vaardigheden gedurende 10 generaties doorgegeven. De gerechten zijn geïnspireerd op ‘yusoku ryori’, een speciaal menu wat geassocieerd wordt met de seizoensbanketten van het keizerlijk hof.

De gerechten van Kyokaiseki Kichisen zijn ook een must om te proberen: ze weerspiegelen de festivals en het seizoen van dat moment. Anderzijds kan men er ook voor kiezen om de bestaande cultuur te breken en dingen heel anders aan te pakken. Dan is een bezoekje aan Gion Sasaki niet te missen. Ervaar de ‘rakumi’ aanpak van chef Hiroshi Sasaki met zijn creatieve twist op de Japanse klassiekers.

Tempura Hanagatami – The Ritz-Carlton (Osaka)

Proef de natuur in Osaka

Prachtige wateren, indrukwekkende bergen, bijzondere dieren en de groenste bossen: de Japanse natuur is ongeëvenaard. Het is dan ook niet geheel verrassend dat dit thema op een speciale wijze verwerkt is in de gerechten van een aantal restaurants in Osaka. 

HAJIME bewondert de schoonheid van de natuur in zijn gerechten. De chef van het restaurant presenteert de gerechten als ‘een dialoog met de aarde’. Verwacht bijvoorbeeld een prachtige vijver met zwemmende koi’s op één bord te zien. 

Ichiju Nisai Ueno Minoten ligt in het Minoh-gebied en laat gasten elk seizoen volgens de Japanse kaiseiki (meergangen) dineren.

Tenslotte serveert Tempura Hanagatami de beste gerechten geïnspireerd op de seizoensgebonden ingrediënten. Het restaurant biedt een op tempura gerichte eetervaring waarbij de ingrediënten licht worden gefrituurd met een perfect gekruide korst.